Polar Marquis

Polar Marquis i drift

Seismikkskipet Polar Marquis er satt i drift igjen etter en større oppgradering. 

Dette er tredje gang Polar Marquis er blitt bygd om. Skipet ble levert nytt til GC Rieber Shipping i år 2000, da med navnet Polar King. I 2001 ble det bygd om til et kabelleggerfartøy og døpt om til Oceanic King. I 2006 ble skipet bygd om nok en gang, denne gangen til et seismikkskip med navnet Geo Atlantic. Etter oppgraderingen i 2014, nå med navnet Polar Marquis, er skipet i dag et 14-streamers 3D-seismikkfartøy. 

Den siste oppgraderingen ble utført ved Sembawangverftet i Singapore, og det seks måneders lange oppholdet ved verftet har vært en utfordrende periode for både prosjektteamet og mannskapet på skipet. Vi har oppgradert skipets fremdriftssystemer, inkludert et ytterligere maskinrom med to nye hjelpemotorer, nye hovedpropeller, nye reduksjonsgir og et elektrisk boost drive og automasjonssystem. Dette øker skipets samlede fremdriftsredundans og slepekapasitet til i overkant av 220 tonn. 

Med tanke på det seismiske oppsettet har vi renovert hele den øvre akterdekkstrukturen med nye slepepunkter (14), åpnet hele fartøyet midtskips og installert to nye doble streamer-vinsjer. I tillegg har vi montert Baro412-barovaner for det brede slepesystemet og foretatt en generell oppgradering av seismikkutstyret. 

Polar Marquis forlot Singapore 23. mai 2014 med kurs for Svartehavet for å utføre en 14-streamers undersøkelse for Dolphin Geophysical og sluttkunden Rosneft. Den fant sted utenfor kysten av Sotsji i Russland. Undersøkelsen var vellykket og ble fullført 17. august 2014 etter gjennomført sleping av en 14-streamers konfigurasjon på rekordstore 14 x 100 m x 6000 m. Ifølge kunden vår Dolphin Geophysical har denne konfigurasjon bare blitt brukt tre ganger totalt. 

Takket være slepekraften på mer enn 220 tonn klarte Polar Marquis å oppnå en femknops innsamlingshastighet med denne enorme konfigurasjonen. Og fartøyet brukte bare 70 prosent av fremdriftskapasiteten. Polar Marquis skal benyttes videre av Dolphin Geophysical til å utføre en seismisk undersøkelse utenfor kysten av Kenya i Øst-Afrika, et arbeid som skal fullføres i desember 2014.