Overview image from the quay above the head office and factory

Julegave fra Forskningsrådet til GC Rieber Oils

GC Rieber Oils og Innoplid mottok på tampen av 2019 midler fra Forskningsrådet for utvikling av ny teknologi for omega-3 fra norske råvarer.

Målet er å utvikle en unik teknologi for framstilling av omega-3 og omega-7 fra norske råmaterialer. Prosjektet har et totalbudsjett på 12 millioner kroner hvor Forskningsrådet støtter halvparten. GC Rieber Oils AS i Kristiansund er prosjekteier og vil lede samarbeidet med Innolipid AS og Orivo AS som er lokalisert i henholdsvis Ålesund og Molde. Prosjektet vil igangsettes i 2020 og ha en varighet på 3 år.

Det globale eksportmarkedet for omega-3 er voksende innenfor helsekost, funksjonell mat og drikke samt ikke minst innenfor legemidler. Flere råvarer vil kreves i tiden fremover og de norske fremstår med et uforløst og ubenyttet potensial som krever ny teknologi for å kunne bli utnyttet mer effektivt. Omega-7 fremstår også som en interessant fettsyre å hente ut fra marine oljer. Palmitolsyre, som også finnes i marine oljer er vist å ha en gunstig effekt på insulinresistens.

- Vi er veldig tilfreds med at Forskningsrådet støtter vårt prosjekt i konkurranse med mange andre om disse midlene. Et viktig arbeid med å utvikle ny teknologi for å kunne ta i bruk norsk kortreiste råvarer. Vi er også glade for at prosjektet er med på å støtte opp om omega-3 klyngen i Møre og Romsdal ved at bedrifter fra alle tre byene er representert, sier administrerende direktør i GC Rieber Oils, Jan Roger Bjerkestrand.

- Økende etterspørsel etter omega-3 legger et større press på de mest interessante råvarene, og derfor skal den nye prosessen ikke bare se på utnyttelse av norsk råvare som et supplement til søramerikanske råvare, men også designe den nye prosessen for å kunne hente enda flere helsefremmende produkter som omega-7 fra samme råvare, sier Asgeir Sæbø, administrerende direktør for Innolipid AS.

Nyere forskning ser ikke lenger bare på sammenhengen mellom omega-3 og helse, men også at andre fettsyrer spiller inn på helsen vår. For å kunne utnytte flere oljefraksjoner fra fisken i utviklingen av helsebringende produkter, har industrien behov for ny teknologi. Ny teknologi vil igjen gjøre oss bedre rustet til også å håndtere andre typer råvarer i framtiden. Vi ser derfor fram til å starte dette prosjektet sammen med våre samarbeidspartnere, sier Bente J. Foss, CTO og Forskningssjef ved GC Rieber Oils.